06.02.2019'Tarihinde güncel



Fidanlıktan Görüntüler
TIKLAYIN..

     


 
 
   
     
   
 

 

 
   
 

 

 
   
 

 

 
   
 

 

 
   
 

 

 
   
 

 

 
   
   
 

 

 

 
 
 


 

 
 

    Bir çok araştırıcı, avokadonun birbirinden ayırt edilebilen 3 hortikültürel soyunun bulunduğunu bildirmektedirler. Bu soylar gen merkezlerine göre Meksika, Batı Hint ve Guatemela olarak adlandırılmaktadır. BERGH (1975), taksonomik olarak bu 3 soyu Persea americana var. drymifola, P,americana var, amaricana ve Pamericana var. guatemalensis diye tanımlamaktadır. Oysa (WILLIAMS (1976), G uatemala avokadolarının yabani atalarını P. nubigena var nubigena olarak sınıflanmakta,. esas Guetamala soyu avakodaları ise P. nubigena var. guatemalansis olarak adlanldırılmaktadır. Ayrıca yazar birçok araştırıcının aksine "soy" kelimesini kullanmamış, sadece yukardaki türler içindeki avakodaları Meksikan, West lndian (Batı Hint) ve Guatemalan olarak zikretmiştir. Avakado soylarının sınıflandırılması daha çok meyve büyüklüğü,şekli ve kalitesi İle olgunlaşma mevsimi ve iklimsel faktörlere   dayandırılır.

   1-Meksika Avokadoları:Gen merkezi olarak, deniz seviyesinden 2400-2800 m. yükseklikteki Meksika yaylaları, Ekvator, Peru ve şili bildirilmektedir. iklim kuşağı.semitropiktir. -6°C de hafif zararlanma gösterir. Bu gruba giren avokadolar soğuğa oldukça  dayanıklıdır. Yüksek neme, aşırı sıcaklık şartlarına ve fungal hastalıklara adaptasyonları zayıftır. Kalkerli ve tuzluluğu yüksek topraklara toleranslı değillerdir. Yaprakları anason kokulu, alt yüzeyleri daha pusludur. Çiçekler genellikle daha tüylü, çiçeklenme mevsinii daha erkendir. Meyveleri küçük, meyve kabuğu ince, zar gibi, kabuk yüzeyi pürüssüzdür. Çekirdek meyve etine oranla büyük olup, çekirdek evine gevşek olarak bağlanmıştır . Meyve eti lezzetli, çoğunlukla lifli, yağ içeriği yüksektir . Olgunlaşma çiçeklenmeden 6-8 ay sonra yazın meydana gelir.

2.Guatemala Avokadoları :
Gen merkezi Orta Amerika ve Meksika'nın 800-2400 m. yükseklikteki dağlı yerlerdir. İklim kuşağı subtropiktir.
 - 4,5°C de şiddetli zararlanma gösterir. Guatemala soyu iklim ve toprak şartlarına adaptasyon yönünden diğer 2 soy arasında bir özellik gösterir. Yapraklarında  anason kokusu yoktur.Genç  yapraklar genellikle kırmızımsıdır.Meyve büyüklüğü değişkendir. Meyve kabuğu pürüzlü ve kalındır. Yağ içeriği yüksektir.tohum meyve büyüklüğüne oranla küçük olup, genellikle tohum yatağına sıkı olarak bağlıdır. Olgunlaşma çiçeklenmeden 9-12 hatta Kaliforniya gibi daha az tropikal iklimde 18 ay sonra kışın veya ilkbaharda meydana gelir.

3.Batı Hint Avokadoları:
   Gen merkezi Orta ve Güney Amerika'nın 800 m.'nin altındaki ovalar, iklim kuşağı tropiktir. -2,2°C de ciddi zararlanma gösterir. Yüksek sıcaklığa ve neme, toprak tuzluluğuna, yüksek pH ya, antraknoz, cercospora, yaprak benek/liği ve scab gibi hastalıklara diğer 2 türden daha dayanıklıdır. Yapraklarda anason kokusu yoktur. Meyve büyüklüğü oldukça değişkendir. Meyve kabuğu derimsi yapıda, sert, kabuk yüzeyi düzgündür. tohum nispeten büyük olup, meyve etine genellikle bağlı değildir. Yağ içeriği her iki soydan daha düşüktür. Olgunlaşma çiçeklenmeden yaklaşık 6 ay sonra yazın veya sonbaharda olur. (ORCHSE ve ark., 1966; BERGH,1969; 1975;RAMCHARAN ve ark., 1983).

Persea cinsine ait diğer önemli 5 türün özellikleri ise şöyledir:--->>>> Devamı İçin TIKLAYIN
 

 
 
 
 
 

Avakado Gurupları

 
     
Bahçe Tesisi
 
 

"A" Gurubu Çeşitleri

 
     
 

"B" Gurubu Çeşitleri

 
     
Avakado Çiçek Yapısı
 
 

Sulama ve Gübreleme

 
     
 

Budama

 
     
 

Hasat

 
     
 

İrtibat-Ulaşım

 
     

Ödeme Bilgileri

   
 

Resimler

 
     
  Avakado Besin Değeri  
     
Avakado Kullanıldığı   Yerler
 
 

Ana Sayfa  / İletişim
Ödeme Bilgileri / A Gurubu Çeşitleri / B Gurubu Çeşitleri / Bahçe tesisi
Sulama ve Gübreleme / Budama / Fidanlıktan Görüntüler
 

fidan@erdemli-fidan.com
Adres: Elvanlı Mah. TEİAŞ Santral yolu Üzeri Erdemli-Mersin
Tel Fax; 0324 5444232 Gsm:0532 465 7460